marți, 13 ianuarie 2009

,,Scene de razboi'' nu desene animate...



Cu cât un copil priveşte mai multă violenţă televizată, cu atât acceptă ca valid un comportament agresiv. Mai mult, copiii care privesc scene violente devin suspicioşi şi se aşteaptă ca şi alţii să se poarte violent,deci promovează comportamentul agresiv.

Un copil care s-a comportat agresiv priveşte programele cu violenţă de la televizor pentru a-şi descărca vina şi a-şi justifica agresiunea. Copilul se simte apoi mai puţin inhibat în a fi agresiv din nou.

Violenta difuzata chiar si in ,,desenele animate'' a devenit o teroare in educatia copilului. Cel mai nasol este faptul ca in media nu mai gasesti un post de televiziune in care sa nu difuzeze violenta. Posturile TV nu respecta asa zisele norme jurnalistice in ceea ce priveste realizarea, montarea sau difuzarea pe post a unui material. Indiferent ca vezi o stire, o emisiune, un concurs,un matinal, microbul numit,, violenta'' ca altfel nu as putea sa o numesc, a contaminat chiar si cele mai indragite emisiunii pentru copiii.De ce oare desenele animate dinainte nu mai seamana absolut deloc cu cele de acum?


Un copil care s-a comportat agresiv priveşte programele cu violenţă de la televizor pentru a-şi descărca vina şi a-şi justifica agresiunea. Indivizii cu o expunere sporită la violenţa media văd lumea ca pe un loc întunecos şi sinistru. Copiii care sunt expuşi la violenţă sunt mai predispuşi decât alţii să privească lumea ca pe un loc violent şi să exagereze posibilitatea de a fi implicaţi într-un act agresiv.


Copiii sunt afectaţi de violenţa media prin violenţa media eşuează în a prezenta consecinţele violenţei Aceasta este în special adevărat în cazul desenelor animate, a jucăriilor, a reclamelor şi a videoclipurilor muzicale.Copiii cred că adesea consecinţele comiterii unui act violent sunt minime şi că cei care suferă agresiunea vor reveni după un timp la viaţă sau la normalitate.


Desenele animate i-au fascinat intotdeauna pe copii. Dar putina lume stie ca in programele, ce le sunt destinate, cei mici vad cel putin o scena de violenta pe minut, iar violenta fizica este prezenta in peste jumatate din cazuri.Violenta cea mai intalnita este cea de tip fizic, care se manifesta prin batai, raniri cu diverse obiecte sau chiar tentative de omor. Acest tip de violenta este urmat de cea verbala, sub forma tipetelor si a ridicarii de ton, urmate de ridiculizari, etichetari sau insulte.Desenele animate sunt de peste 7 ori mai violente decat programele de tip fictiune transmise de canalele generaliste, care au, in medie, 9 scene de violenta pe ora, fata de 66 cate au cele de desene animate,capitol la care exceleaza Cartoon Network.


Nu-i poti cere unui copil pana in 12 ani sa faca distincia intre bine si rau, nu poate constietiza pericolul,nu-i putem cere asadar copilului mai mic de 12 ani, sa inteleaga cu mintea (ratiunea) dezastrul unor asemenea activitati.Insa avem datoria de a-l educa corespunzator si de a-i fi alaturi acolo unde trebuie,in parc, acasa, la scoala, oriunde este necesar.Trebuie sa-i facem pe copiii sa aleaga ceva corespunzator.Nu cum se intampla in prezent, peste 50% aleg materiale pentru adulti, jocuri pe calculator toate numai cu violenta.Asa au ajuns copiii sa imite atat comportamente,gesturi,sunete cu caracter violent din desenele animate.
Situatia este destul de ,,naspa'' la nivelul educativ promovat de media.Bugetul sa fie oare motivul pentru care desenele animate nu mai sunt cum au fost?















Un comentariu:

Anonim spunea...

da cam asa e... si pe vremea noastra erau batman si spiderman numai ca mie nu imi placeau!...dar acum sunt ninja si chestiile alea ciudate ca nu sunt desene...iti dai seama copiii nostri la ce desene se vor uita daca acum sunt astea? :) :P