sâmbătă, 17 ianuarie 2009

Mai putine locuri de munca- mai multi someri....


România are, în prezent, una dintre cele mai reduse rate ale somajului dintre statele membre ale Uniunii Europene. Numarul total al somerilor inregistrati in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca a fost in luna decembrie de 403.441 de persoane, din care 187.229 femei, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Cea mai mare rata a somajului a fost inregistrata in judetele Vaslui (10,2%), Mehedinti (9,3%), Dolj (8,4%) si Teleorman (8,0%).Printre judetele cu cea mai mica rata de somaj se numara Ilfov (1,4%), Timis (1,6%), Bistrita (2,8%) si Cluj (2,9%). Din totalul somerilor inregistrati la nivel national, 143.549 sunt someri indemnizati, iar 259.892 neindemnizati. Rata somajului inregistrat in luna decembrie a fost de 4,4%, fata de 4,1% in luna noiembrie 2008 .




Aproape 50.000 de oameni isi vor pierde locurile de munca in 2009, ca urmare a crizei financiare.La fiecare 1000 de persoane cu ocupatie, alti 1230 cu aprozimatie nu lucreaza.
In trimestrul III al anului 2008, rata de ocupare a populatiei in varsta de munca a fost de 60,5%, cu 9,5 puncte procentuale sub tinta de 70% stabilita pentru anul 2010.In 2008, din cele 10,17 milioane persoane active, doar 9,62 milioane persoane aveau o ocupatie, restul de 551 mii persoane fiind someri.In 2008, din cele 10,17 milioane persoane active, doar 9,62 milioane persoane aveau o ocupatie, restul de 551 mii persoane fiind someri.


Sanse mici de a obtine un salariu mai bun in 2009.Omanenii obisnuti cu salarii cat mai mari dar realitatea e tot mai dura deoarece angajatii din Romania au sanse foarte mici sa obtina o marire de salariu pe 2009.In prezent sansele negocierii unui salariu mai bun sunt destul de mici. Numai cei foarte buni, profesionistii, angajatii-cheie, au sanse sa obtina mai multi bani.Somajul este un fenomen social, deja de amploare mondiala, iar rezolvarea acestei probleme nu se poate gasi decit intr-o ampla reforma.
Oamenii ar prefera mai degraba sa lucreze aici, la ei acasa, chiar daca pe bani mai putini, numai sa primeasca un salariu decent, decit sa munceasca in strainatate, pentru un salariu triplu, dar departe de casa, departe de familie, departe de prieteni.

Muncitorii necalificati, sau cu calificari primare insa, nu stiu si nu se pot proteja eficient. Sunt binecunoscute situatiile in care numeroase firme de plasament in strainatate, nu s-au dovedit a fi decit afaceri profitabile pentru initiatorii lor, firme care nu faceau nimic altceva decat sa incaseze comisioane grele.


In cazul in care totusi ajungeau sa munceasca in strainatate, multi nu isi primeau nici macar jumatate din salariul promis iar conditiile de locuit si mancarea erau adesea improprii. De aceea, dupa nici macar o luna, cei ajunsi in strainatate prin astfel de agenti privati, fie se intorceau in tara cu ultimile resurse, fie ajungeau pe piata neagra a muncii, fara asigurari, fara o adresa stabila, prada usoara pentru orice fel de intimidari. Ofertele tranzactionate de stat au cel putin avantajul acoperirii reale, statul ocupandu-se de siguranta aplicantilor, salariul promis fiind sigur si dublat de conditii verificate de locuit. Nu este mai putin adevarat ca agentii privati autorizati pot si ei oferii posturi bune.




Economistul Mircea Cosea sustine ca somajul si inflatia vor fi provocarile noului guvern si ale fiecaruia dintre noi.Mircea Cosea spune ca "numarul de someri va creste foarte mult si foarte repede si in medie, pe 2009, vor fi jumatate de milion de someri, iar incapacitatea oamenilor de a returna creditele luate va aduce un deserviciu imens bancilor.
Asa sa nu ne asteptam la lucruri bune, ci din contra sa ne luam masuri de prevedere si sa ne asumam rolul de cetatean european. In mod concret trebuie sa scapam de mentalitatea ca vom avea un loc de munca pe viata, iar asta inseamna ca este nevoie sa ne imbunatatim abilitatile in permanenta.




Niciun comentariu: