marți, 13 ianuarie 2009

VIOLENTA ...SAU STIL DE VIATA????


Cea mai buna explicatie a termenului ,,violenţa'' este indicată ca forţă, putere, ceva care ţine de o vitalitate copleşitoare. Nu este o atitudine, ci o realitate fizică, prin excelenţă dinamică, manifestată. Este un proces, un act de desfăşurare. Apoi intervine umanizarea definiţiei şi se vorbeşte despre furie, siluire, violare. Conceptul este moralizat, i se caută temeiuri şi i se judecă urmările.
Mai grav pentru cei mai multi dintre noi este faptul ca, media, promoveaza chiar relateaza publicului sau ,,violenta pe paine'' prin cele trei mijloace bine cunoscute, scris,audio, video. Poate e necesar sa reamintim pentru cei ce nu stiu, ce inseamna termenul,,Media'' ce se mananca si cu ce.


,,MEDIA ''face schimbul de ganduri si de mesaje, prin opozitie cu transportul sau transferul de bunuri si de persoane. Faptul de a da, a transmite sau a schimba mesaje.Comunicarea este ca o impartasire, un mod de a pune in comun un ansamblu de semne informationale.

Mecanismul prin care relatiile umane exista si se dezvolta, adica deopotriva toate simbolurile spiritului si mijloacele de a le transmite in spatiu si a le conserva in timp”.Media, încurajează acest nou stil de viaţă care a devenit aproape normal şi care a fost acceptat;
¨încurajarea unor stiluri de viaţă noi, altfel, în sens negativ (lumea drogurilor şi a comportamentelor specifice acesteia, prezentată ca un lucru natural)
¨lumea „celor cu bani multi” – un nou mod de a te impune şi de a câştiga, un nou stil de viaţă) .


















Cred însă că violenţa este în primul rând o problemă de comunicare. Acolo unde individul nu este capabil să comunice, intervine violenţa. Mass-media promovează non-comunicarea, iar incitarea la violenţă este amplificată”



Copiii imită acţiunile părinţilor lor, ale altor copii şi ale eroilor din media, în special când acţiunea este recompensată şi copilul admira şi se identifică cu acel model. Când se generalizează, acest proces creează ceea ce uneori se numeşte scenarii cognitive pentru rezolvarea problemelor sociale complexe: programe interne care ghidează comportamentul social de zi cu zi într-un mod automat şi sunt foarte rezistente la schimbare.

Funcţia educativă a mass-mediei este vitală. Decât să permitem ca media să promoveze o rezolvare rapidă a soluţiilor violente, ar trebui predate posibilităţi de rezolvare a conflictelor prin răbdare şi negociere.



Cu cât un copil priveşte mai multă violenţă televizată, cu atât acceptă mai usor un comportament agresiv. Mai mult, copiii care privesc scene violente devin suspicioşi şi se aşteaptă ca şi alţii să se poarte violent – o inclinatie fireasca,dupa parerea lor, care promovează comportamentul agresiv

Funcţia educativă a mass-mediei este vitală,chiar ,,manipulanta'' de foarte multe ori.Cei mai multi neaga acest adevar,dar asta e lumea ce ne inconjoara. Decât să permitem ca media să promoveze o rezolvare rapidă a soluţiilor violente, ar trebui predate posibilităţi de rezolvare a conflictelor prin răbdare şi negociere.

Niciun comentariu: