luni, 5 ianuarie 2009

Presa sau publicul ar trebui sa fie competenta...?

MOTTO: ,,TOATA LUMEA SE PRICEPE SA SCRIE, DAR NU ORICINE SE PRICEPE SA COMUNICE PRIN SCRIS.''


Studenţii de la jurnalism, dar şi tinerii care urmat cursurile de pregătire ale oricărei Şcoli de jurnalism, care spun adesea că una au învăţat în şcoala şi alta se întâmplă pe piaţa media vor să spună de fapt că regulile care dictează pe piaţa reală sunt cu totul diferite de regulile jurnalismului ideal care se predau la catedră.In cele mai multe cazuri, tehnicile de constructie a textului sunt rudimentare, neexpresive, plate, sensurile sunt inchise intr-un limbaj restrans, prea puternic profesionalizat si nu se respecta cel putin forma standard a unui material pentru mass-media.Pentru a obţine un job, mulţi tineri admit cu seninătate că cele învăţate în şcoală sunt inutile, neadecvate realităţii din presă, prost predate de către aşa-zişii profesori fără experienţă în domeniu.

Cu alte cuvinte, spune angajatorul, dacă înveţi în redacţie şi nu la şcoală, cel dator cu vârf şi îndesat este angajatul, iar investiţia şi riscul sunt tot ale angajatorului. Salariul angajatului în consecinţă nu poate fi mare, pentru că el e mic şi mai are de învăţat în redacţie şi pe teren. Angajatorul e cel care investeşte timp, iar angajatul îi datorează bani înainte de a se angaja.

Pe intelesul tuturor, presa reprezinta totalitatea modalitatilor de comunicare care pot ajunge la un numar foarte mare de oamnei. Presa este o forma de exprimare a libertatii de gandire care contribuie la formarea opiniei publice.




Ce inseamna puterea presei? Inseamna efectele pe care le produce presa? Si daca da, ce efecte avem in vedere? Cele immediate, cuantificabile si vizibile? Cel cuprinse in formula “influenta presei”? Indeobste, cand se discuta despre puterea presei se au in vedere efectele pe termen scurt si, daca se poate, efectele cuantificabile. Un asemenea mod de abordare saraceste mult campul problematic la care ne referim.Capacitatea publicului de a le sesiza, interpreta, compara, abilitatea sa si, in anumite limite, competenta sa, trimit din nou la termenul mediu si lung, atunci cand discutam puterea media.



De multe ori anumite decizii politice sau juridice au fost influentate de aparitia unor informatii in presa. Aceasta nu este o situatie confortabila pentru presa, deoarece trebuie sa faca fata unui numar crescut de conditionari de natura politica, economica si sociala care, prin insumare, ii pot anula eficienta actiunii.

Nu putem vorbi de o obiectivitate absoluta deoarece si presa este reprezentata de oameni, care pot fi mai mult sau mai putin obiectivi, in functie de subiectul tratat, situatie, implicarea sau neimplicarea in situatia prezentata in presa, si nu in ultimul rand in functie de apartenenta sau simpatia pentru un segment politic, in functie de gradul de cultura si de experienta profesionala a ziaristilor.

Ziarele, revistele, emisiunile sunt urmarite in functie de diversi factori: cultura, educatie, situatie sociala. Nu putem pretinde unui somer de nivel mediu sa cumpere reviste sau sa urmareasca emisiuni cu caracter educativ.




Adică, ceea ce nu reuşim să facem în presă, să facem la nivelul publicului. De ce să nu fie şi publicul un pic mai frustrat că presa ar trebui să fie altfel şi nu este?! Cel puţin în şcoală să continue “bătălia” între cei care ştiu cum ar trebui să fie şi cei care ştiu cum este.Realitatea e una,practica e alta.Greu pentru cei mai multi dintre noi sa imbinam practica cu teoria la acelasi nivel cu realitatea.
Sunt multe de spus......dar ma opres aici....restul va las pe voi sa comentati....









2 comentarii:

Cata Oancea spunea...

Asa se intampla in orice domeniu si faptul ca se intampla si in vietile celor care sunt la inceputul carierei lor de jurnalis, chiar nu ma mai mira. Coruptia e mare in Romania si nici in 100 de ani nu va disparea...asta e opinia si nu cred ca mi-o voi schimba vreodata.

Ioana Gînju spunea...

..cum spui tu. Multi sunt cei care n-au o pregatire jurnalistica-de nici un fel-sunt mari presari, dicteaza regulile jocului, al jocului de unde vin banii. Una este presa de...oras, alta este presa de provincie.Un an bun sa ai.