miercuri, 10 decembrie 2008

Ziua Nationala


Prezentare
Aceste memorabile momente din 1918 au facut ca jertfa ostasilor români în primul razboi mondial sa nu fi fost zadarnica. Ceea ce la 1600 - prin fapta Viteazului - fusese doar o clipa de vis, la 1 Decembrie 1918 devenea cea mai miraculoasa realizare a acestui popor.Organizati în state separate din punct de vedere politic, amenintati mereu de expansiunea vecinilor mai puternici, cu parti din teritoriul stramosesc - Transilvania, Banat, Bucovina, Basarabia, Dobrogea - anexate de cele trei mari imperii, otoman, habsburgic (din 1867 austro-ungar) si rus, românii si-au pastrat dintotdeauna constiinta ca apartin aceluiasi popor, ca au aceiasi geneza
La 1 Decembrie 1918, în inima Transilvaniei, la Alba Iulia, votul Marii Adunarii Nationale pentru unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu România, aclamat de o impresionanta adunare populara, încununa celelalte acte de unire de la Chisinau (27 martie/9 aprilie 1918) si Cernauti (15/28 noiembrie 1918) prin care Basarabia si Bucovina reveneau în hotarele României.
Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti. Măreţia ei stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan ţâşnit cu putere din străfundurile conştiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntaşii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit.


Parada militara

Românii sărbătoresc astăzi 90 de ani de la Marea Unire. Bucureştenii au fost aşteptaţi paradele militare organizate cu ocazia acestui eveniment. Pentru prima dată, după 50 de ani, românii au putut admira şi defilarea Cavaleriei Jandarmeriei din Bucureşti. Primăriile mai multor sectoare invită bucureştenii la o porţie de fasole cu costiţă.Din partea partidelor a participat Theodor Stolojan, Adriean Videanu, Mircea Geoană, Lucian BOlcaş, Titus Corlţean. În plus, au fost prezenţi şeful SRI, George Maior şi cel al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, şeful Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, Procurorul general al României, Lauda Codruţa Kovesi, primarul general Sorin Oprescu, reprezentanţii corpului diplomatic din România, precum şi membrii ai cultelor religioase.


Niciun comentariu: